Celzouten

Celzouten volgens Schüssler

Celzouten zijn minerale zouten zoals deze in het lichaam voorkomen.  Er zijn 27 celzouten, die belangrijk zijn voor het functioneren en de bouw van het lichaam.  De celzouten zijn geen homeopathische geneesmiddelen.  Het zijn verwreven mineralen (1/6, 1/12) die niet gepotentieerd (geschud) zijn.  Het zijn verkleinde mineralen.  Hierdoor zijn ze wezenlijk verschillend van homeopathische geneesmiddelen.  Homeopathische geneesmiddelen geven een prikkel en zetten aan tot een actie.  Celzouten doen dit niet.  De celzouten ondersteunen slechts de processen van het lichaam.

Dr. Heinrich Schüssler de grondlegger van de celzout therapie was een homeopathisch arts die zocht naar een eenvoudige geneeswijze.  Hij ontdekte dat de meeste lichamelijke aandoeningen een tekort van mineraalzouten zijn.  En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel.  De eerste 12 minerale Schüssler celzouten, zijn de celzouten waar Schüssler destijds mee gewerkt heeft.  Ondertussen zijn hier nog eens 15 aanvullende celzouten aan deze reeks toegevoegd.

De mineraalzouten in de Schüssler celzouten zijn zo verkleind door de verwrijving, dat ze als ion vorm voorkomen en makkelijk door uiterst kleine openingen in de celwand heen kunnen en de cellen in het lichaam ze makkelijk kan opnemen.  De verkleining maakt het gelijktijdig bijna onmogelijk om teveel van deze stoffen in te nemen.  Of men moet kilo’s melksuiker tabletten op een dag kunnen verorberen.  Ter indicatie in een fles mineraalwater zit grofweg 1 gram mineraalzouten.  Om deze hoeveelheid via melksuiker tabletten binnen te krijgen moet men 1000 kg aan celzout tabletten verorberen.  Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit en vorm.

Geconcentreerde grofstoffelijke mineralen, die geconcentreerd ingenomen worden, kunnen voor het organisme een belasting vormen.  Zoals bijvoorbeeld de gebruikelijke calcium-, magnesium- of ijzersupplementen die je overal kunt kopen.  De kans is groot dat het lichaam de stoffen niet goed kan opnemen, verwerken en/of uitscheiden.  Als deze supplementen te lang worden ingenomen of te hoog gedoseerd worden kan dit leiden tot ongewenste bijwerkingen.  In zo’n geval kunnen de stoffen in het lichaam worden afgezet, bijvoorbeeld in de vorm van nierstenen.

Een tekort aan mineraalzouten buiten de cel, die meestal ontstaat door een ongezonde manier van leven, kan niet door Schüssler- celzouten aangevuld worden.  In plaats hiervan moet men zijn/haar levenswijze aanpassen.  Voeding, rust en een evenwichtige levensinstelling zijn belangrijke aandachtspunten.

Als voorbeeld: ijzerpreparaten zijn voor het lichaam relatief moeilijk op te nemen.  Vaak stijgt het ijzergehalte in het bloed alleen tijdens de inname van de preparaten, om vervolgens na beëindiging van de kuur weer in te zakken.  Door de inname van ijzerpreparaten wordt de ijzerhuishouding buiten de cel aangevuld.  Er staat dan niet voldoende ijzer in de cel tegenover.  Een “gezond” evenwicht ontbreekt.  Het lichaam kan het ijzer niet “vasthouden” en verliest het weer.  Een gelijktijdige inname van ferrum phosphoricum – nr.3 ondersteunt de ijzeropname.  Er wordt zo een nieuw fysiologisch evenwicht binnen en buiten de cel gecreëerd.  Het lichaam kan het grofstoffelijke ijzer (ijzerpreparaat) beter opnemen en vasthouden.


Gebruik van celzouten

De celzouten zijn in tabletvorm.  De celzouten zijn verwreven in melksuiker en geperst tot tabletten.  Deze kunnen direct ingenomen worden of opgelost worden in water.  Bij inname de tabletten in de mond laten smelten, zodat de mineraal moleculen kunnen worden opgenomen.  Indien opgelost in water, het water even in de mond houden.

Dosering:

Om de normale dagelijkse mineraal behoefte aan te vullen worden er 5 tot 7 tabletten per celzout per dag gebruikt.  Bij chronische situaties zijn dit er 7 tot 10 per dag per celzout.  In acute situaties kan men iedere 5 á 10 min. een tablet in de mond laten smelten.

Gezichtsanalyse:

Een gezichtsanalyse is een zeer gerichte manier om tot een persoonlijk afgestemde dosering te komen.  Het gezicht is het meest doorbloede huid oppervlak. In ons gezicht is dan ook veel af te lezen van wat er zich op biochemisch vlak afspeelt in het lichaam.  Ook werken de voorgestelde doseringen in het boek van Thomas Feichtinger en Susana Niedan Feichtinger voor specifieke situaties erg goed.  Dit zijn bewezen combinaties uit de praktijk.


Reacties

Bij een gerichte inname van celzouten door middel van een gezichtsanalyse of andere diagnose, kun je in het begin een sterke behoefte aan celzouten krijgen.  Je krijgt er geen genoeg van.  Er wordt dan regelmatig gevraagd of je verslaafd kan raken aan de celzouten.  Dit is echter niet het geval.  Zo’n sterke drang vertelt je meer over de behoefte van het lichaam aan mineralen.  Na verloop van tijd verdwijnt deze aandrang vanzelf. Met behulp van de celzouten zal het zelfherstellend vermogen van het lichaam waar nodig op weg geholpen worden.  Soms kan de inname van celzouten in de eerste paar dagen leiden tot vermoeidheid.  Dit is een goed teken.  Het lichaam gaat reageren en daardoor kan de vermoeidheid van het lichaam naar buiten komen.  Het lichaam geeft aan wat het nodig heeft.


Andere manieren van ondersteuning

De celzouten kunnen in ieder situatie worden gebruikt.  Ze vormen geen belemmering voor een behandeling omdat de celzouten lichaamseigen mineralen zijn in verdunde vorm.  Er is hierbij sprake van ondersteuning en activering.

Waarom heeft het lichaam geen energie meer:

Tegenwoordig hebben veel mensen te maken met stress, dit vergt veel van ons lichaam.  Ook veel van onze eetgewoontes vormen een belasting voor het lichaam i.p.v. dat ze het lichaam verzorgen.  Ook de grond waarop ons voedsel verbouwd is, is vaak verarmd door eenzijdige bemesting, hierdoor bezit het voedsel een mindere hoeveelheid en verscheidenheid aan mineralen.


Uitwendig gebruik

Uitwendig gebruik van de celzouten werkt ondersteunend bij het inwendige gebruik.  Men kan zo gericht plaatsen van het lichaam voorzien van celzouten.  Inwendig gebruik blijft echter het meest effectief.  De celzouten kunnen op verschillende manieren worden toegepast. In acute situaties kunnen ze als een brij worden opgebracht.  Hiertoe lost men de celzouten op in wat water.  Een mengsel van nr.3 en nr.8 voorkomt vaak blaarvorming.  Ze kunnen ook in een masker of pakking worden verwerkt.  Om een optimale werking te bereiken is het belangrijk dat de pakking vochtig blijft.  De moleculen van de mineralen worden namelijk via water overgedragen en kunnen op die manier beter worden opgenomen door de huid.  Het beste is om een pakking met een stukje folie tijdelijk af te dekken.  De celzouten kunnen aan bestaande gels of crèmes worden toegevoegd.  Men kan ook de celzouten toevoegen aan een (voet)bad.


Welke celzouten bestaan er?

Calcium fluoratum

Karakter: de Calcium fluoratum geeft je het vermogen je te beschermen, zodat je geen muren meer om je heen hoeft te zetten.  De energie van de Calcium fluoratum komt vrij wanneer je ontspant, waardoor de bescherming niet meer nodig is.  Bijzonder goed, wanneer je altijd maar een goede indruk moet maken en daardoor gaat verstarren en bevriezen en je het gevoel hebt dat je voortdurend in je bestaan wordt bedreigd.  De Calcium fluoratum is vooral belangrijk, wanneer je te star bent geworden door te vaste standpunten.  Hierbij helpt de Calcium fluoratum je om deze starre identiteit los te laten, speciaal wanneer dit te maken heeft met het gevoel dat je te snel wordt aangevallen.  Ze geeft je bovendien vertrouwen in je eigen leven.  Calcium fluoratum heeft te maken met verharding, zowel lichamelijk als mentaal.  Ze maakt je flexibel, zowel van lichaam als van geest, geeft incasseringsvermogen.  Het calcium fluoratum werkt o.a. op de buitenkant en wel op alle bewegingen die te maken hebben met warm en koud, openen en sluiten.

Gezichtskenmerken: zwart/bruin rond de ogen; ruit en/of waaiervormige fijne rimpeltjes; donker/blauwe groef onder de ogen; blauwe lippen; nagels te zacht of te hard; vernisglans (met structuur).

Vragen: Heb je hoge eisen?  Heb je hoge idealen, ben je te streng, te hard voor jezelf?  Ben je kwetsbaar?  Neem je veel emoties uit de omgeving op?  Voel je je onbeschermd?  Ben je gespannen?  Ben je star?  Heb je problemen met kritiek?  Heb je trek in koude dranken?  Heb je trek in ijs?


Calcium phosphoricum

Karakter: Calcium phosphoricum hangt samen met het bestaan zelf.  De weg van inspanning tot loslaten.  Het geeft vertrouwen in de eigen kracht en mogelijkheden.  De eisen van de buitenwereld zijn zo hoog dat de innerlijke wereld het niet aan kan.  De Calcium phosphoricum zorgt dat je het aan kan en geeft je ruggengraat.  Dit is een celzout voor manifestatie, wanneer je moeite hebt om iets te presteren, problemen hebt met de eisen van de maatschappij en bij overbelasting.  Verzet tegen verandering doordat je bang bent om je zekerheden te verliezen, waardoor er steeds meer zekerheden zoals verzekeringen en sloten nodig zijn.

Gezichtskenmerken: wasachtige kleur; waskleurige streep rondom de wenkbrauwen; waskleurig in de oorschelp/rand; wasachtige kleur neus-punt/vleugels; wasachtige kleur voor het oor; doorzichtige tanden; smalle mond.

Vragen: Heb je moeite om iets te manifesteren? Heb je moeite met het opkomen voor jezelf?  Heb je behoefte aan: hartig, ketchup, olijven, drop? Heb je problemen met doorslapen?

Opmerking: in geval van een tekort aan dit mineraal treedt een hevige honger naar pikante gerechten op, vooral ketchup, mosterd en gerookte voedingswaren.


Ferrum phosphoricum

Karakter: het is bij uitstek het mineraal voor je zelfvertrouwen en het Ferrum phosphoricum geeft je de kracht om aan te kunnen wat er op je afkomt.  Ze versterkt bij kwetsbaarheid; geeft je daadkracht en laat je ondernemen.  Maakt zekerder en sterker.  Bij verstoring door kleinigheden; niet tevreden zijn met het leven.

Gezichtskenmerken: blauw/zwarte maan aan zijkant neus en/of blauw/ zwart deukje aan zijkant neus; ferrum-roodheid = tijdelijke roodheid b.v. na sporten, als dit te lang rood blijft; rode kleur, warm van binnen en buiten; warme rode oren.

Vragen: Heb je weinig zelfvertrouwen?  Heb je weinig daadkracht?  Heb je moeite om jezelf te kunnen zijn?  Heb je behoefte aan koffie, zwarte thee?  Heb je snel last van de zon?

Opmerking: koffie, zwarte thee en cacao verbruiken zeer veel ijzer.


Kalium chloride

Karakter: een mineraal voor het loslaten van de zorgen om de toekomst.  Het denken niet los kunnen laten of stil kunnen zetten, omdat het gevoel niet gebruikt kan worden.  Gevoelens kunnen toestaan en deze gebruiken.  Maakt de geest soepeler.  Bij angst voor tegenslag en het constant blijven malen van de gedachten, speciaal met betrekking tot de toekomst.

Gezichtskenmerken: een witte bril ronde de ogen; melkblauw; roodachtig / rozig boven wimpers, rond oog en mond; witte kin; adertjes in het gezicht of op de benen; blauwachtig oogwit; aderen in oogwit; witte tong.

Vragen: Maak je je zorgen om de toekomst? Ben je veel in je hoofd bezig, (één thema)?  Heb je problemen met je creatieve ontplooiing?  Is er veel electrosmog in de omgeving?

Opmerking: Alcohol en overbelasting van de bloedstroom verbruiken zeer veel van dit mineraal.


Kalium phosphoricum

Karakter: geeft de kracht en het vermogen om onder druk te werken.  Verantwoordelijkheid kunnen nemen en kunnen dragen.  Op tijd rust kunnen nemen en niet altijd maar doorjagen, totdat uitputting het gevolg is.  Wanneer je moedeloos bent, schuchter, snel bang, pleinvrees en bij uitputting.  Wanneer je het gevoel hebt dat er teveel van je geëist wordt; ergernissen die je moeilijk naast je neer kunt leggen.  Alle verantwoordelijkheid naar je toe trekken en iedere keer er weer meer bijnemen.

Gezichtskenmerken: asgrauwe, grijze kleur/sluier; ingevallen slapen; matte ogen (weinig glans); een vies ongewassen gezicht.

Vragen: Neem je (te) veel verantwoordelijkheid?  Kijk je aan tegen alles wat er nog gedaan moet worden?  Heb je een slecht incasseringsvermogen?  Heb je behoefte aan noten?  Ben je op zoek naar nog iets te eten?  Heb je een onbestemd hongergevoel?  Heb je een vieze mondgeur?

Opmerking: voor, tijdens of na bijzondere inspanningen overvloedig innemen als aanvulling van de aangebroken reserves.


Kalium sulfuricum

Karakter: belangrijk voor het verwerken van mentale belasting, vaak voornamelijk door de omgeving.  Maakt mentaal sterk en weerbaar.  Laat je beheerst handelen en geeft je het overzicht.  Wanneer je bang bent dat je niet alles op tijd afkrijgt, gehaast zijn en ongeduldig.  Bij een groot tekort ga je je vasthouden aan je gewoontes.  Bij geeuwhonger, sterke behoefte aan frisse lucht, claustrofobie – angst voor enge ruimtes (liften en gondels van kabelbanen, tunnels).

Opmerking: Het is het beste om dit mineraal tegelijk te gebruiken met een dubbele hoeveelheid natrium sulfuricum (nr. 10) (voor een betere afvoer).

Gezichtskenmerken: bruin/geelachtige kleur: geelbruine kin; geelbruine kaak; pigmentvlekken; sproeten; moedervlekken; ouderdomsvlekken; vitiligo.

Vragen: Heb je te weinig ruimte voor jezelf?  Heb je problemen om je ego neer te zetten?  Heb je vastzittende gewoonten?  Heb je problemen met grote groepen?  Heb je vaak behoefte aan frisse lucht?  Wil je altijd het raam open?


Magnesium phosphoricum

Karakter: je niet gewaardeerd voelen, vaak met de neiging tot blozen.  Druk en stress vanuit de maatschappij, machteloosheid, gedesoriënteerd zijn en je niet kunnen ontspannen.  De gedachten kunnen niet worden losgelaten en blijven vaak maar draaien als een gebroken plaat, zonder dat er specifieke zorgen zijn.  Bij een gebrek aan eigen identiteit.  Voor alle stress situaties en verslavingen, ook roken.

Bij opwinding, spanning, elektrosmog, enz.  Bij sterke elektromagnetische belasting (elektrosmog) verbruikt het lichaam zeer veel van dit mineraal.  Bij een slecht humeur, ochtendhumeur, plankenkoorts.  Vooral de zin in chocolade is een aanwijzing van het tekort aan dit mineraal.

Opmerking: Magnesium phosphoricum werkt bijzonder goed als “warme 7” bij spanning en stress.  Daartoe worden 10 stuks van dit mineraal in warm water, dat eventjes gekookt heeft, opgelost en zo heet mogelijk met kleine slokjes opgedronken.

Gezichtskenmerken: magnesium roodheid; van binnen warm, van buiten koud; blozen; hectische vlekken.

Vragen: Heb je vaak last van stress?  Heb je vele gedachten, zonder reden?  Heb je problemen met inslapen?  Heb je plankenkoorts?  Ben je snel verlegen?  Heb je behoefte aan: chocolade, koffie?  Heb je verslavingen, zoals bv. roken?


Natrium chloratum

Karakter: teleurstelling is het belangrijkste thema waar dit mineraal mee te maken heeft, alles doen wat er van je verwacht wordt en dan nog de ander niet tevreden kunnen stellen, er niet bij horen.  Handelen om aan de verwachting van een ander te voldoen en op alles een antwoord moeten weten.  Het gevoel hebben dat je verloren gaat in de massa.  Snel bedroefd met depressieve gevoelens en gevoelens van eenzaamheid.  Wanneer er problemen zijn met het verwerken van verdriet en verlies. Belangrijk middel voor alle vormen van irritatie.

Gezichtskenmerken: grove poriën; rode ooglid randen; slakkenspoor op het ooglid; gelatine glans; heb je een droge huid; heb je droge haren; heb je roos; sponsachtige kin; sponsachtige neus; bolle wangen.

Vragen: Heb je moeite met alles wat er emotioneel op je afkomt?  Heb je moeite met het verwerken van alles?  Heb je behoefte aan zout/chips?  Heb je behoefte aan veel drinken?  Heb je behoefte aan weinig drinken?

Voel je je ’s morgens uitgedroogd?

Opmerking: bij een tekort aan dit mineraal ontstaat er een sterke trek in zoute en sterk gekruide gerechten.  Veel van het natrium chloratum wordt verbruikt door psychosociale spanning (bijv. televisie) en electrosmog.


Natrium phosphoricum

Karakter: het onderdrukken en niet uiten van je warmte, cool zijn is in.  Je gevoelens niet naar buiten kunnen of durven brengen.  Onzeker over je weg en het leven.  Het mineraal helpt je om zelf je leven vorm te geven en je warmte te laten zien.  Wanneer je slecht alleen kunt zijn en vooral ’s avonds actief bent.  Een dip om vier of vijf uur in de middag.  Wanneer je zin hebt om iets te doen en vermoeid bent, onverklaarbare honger (wanneer men plotseling moet eten), honger naar zoetigheid en meelgerechten, bijzonder goed om te gebruiken tijdens lange autoritten

Gezichtskenmerken: mee-eters; alle soorten pukkeltjes; rode zuurvlekken; zuurvouwen; streepjes op bovenlip; ham-sterwangen; roodachtige kin; vette huid; droge huid (vet arm).

Vragen: Ben je een twijfelaar?  Ben je onzeker?  Heb je behoefte aan zoetigheid? Heb je behoefte aan zuur?  Reis je veel?  Ben je moe na eten?  Heb je een dip om 16.00 u.-17.00 u?  Is je zweet zuur?

Opmerking: de voeding heeft een buitengewoon grote invloed op het zuurgehalte!  Bij een tekort aan Natrium phosphoricum ontstaat een behoefte aan zoetigheid of juist heel zure producten.


Natrium sulfuricum

Karakter: wanneer je de neiging hebt om je gevoelens weg te drukken en je sterke emoties zoals kwaadheid, ergernis en agressie niet laat zien, geeft dit mineraal een gezonde sterkte om de uitdagingen van het leven aan te kunnen.  Laten stromen of het leven controleren?  Wanneer er een passieve houding ten opzichte van het leven is ontstaan, “laat mij met rust” en je terug willen trekken uit de hardheid van de maatschappij.

Gezichtskenmerken: groen geelachtig; blauwrode neus; drankneus; gezwollen traanzakken; zwelling boven de ogen; geelgroenig oogwit.

Vragen: Houd je emoties vast?  Heb je moeite met loslaten?  Wil je met rust gelaten worden?  Heb je het gevoel van een kater?  Heb je behoefte aan bittere voedingsmiddelen?

Opmerking: klachten die ontstaan uit het niet voldoende af kunnen voeren.  Elektromagnetische belasting, alcohol, tabak en koffie versterken het tekort.


Silicea

Karakter: wanneer je geleerd hebt jezelf uit te schakelen om je omgeving te kunnen waarnemen, door het missen van vertrouwen in jezelf.  Overgevoelig voor je omgeving.  Wanneer je als kind bijvoorbeeld hoorde: was jij maar niet geboren.  Het Silicea geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor, dat je je grenzen kunt gaan aangeven, zodat je kunt voldoen aan de eisen die worden gesteld.  Bij een overdreven verlangen naar harmonie.  Moeite met het aangaan van confrontaties.

Snel blauwe plekken. Bij rimpels en kraaienpootjes als crèmegel uitwendig gebruiken.

Gezichtskenmerken: diepe oogkas holtes; kraaienpoten; fijne vouwen voor oor; spiegelglans; glanzend hoofd; glanzend neuspuntje; lengte ribbels nagels.

Vragen: Wil je het liefste altijd harmonie?  Ga je geen conflicten aan?  Loop je om de problemen heen?  Kleurt je huid snel wanneer je je stoot?  Heb je zweterige handen?  Ben je gevoelig voor licht en/of geluid?

Opmerking: Silicea altijd samen met een dubbele hoeveelheid natrium phosphoricum (nr. 9) gebruiken.


Calcium sulfuricum

Karakter: alles of niets karakter, wie niet voor me is, is tegen me.  Gevangen zitten in vaste structuren, dit kan op school zijn, bij de ouders, door wetten of als gevolg van de instanties.  Bijvoorbeeld een zoon, die nog bij de moeder woont en waar de moeder alles nog voor bepaalt.  Niet om kunnen gaan met beperkingen, gevangen zitten in regeltjes.  De calcium sulfuricum verzacht zowel dwarsliggende kinderen, als de wat nukkige en dwarse personen.  Blokkering door angst.

Gezichtskenmerken: spierwit; doorschijnend wit; opliggende plooien voor het oor; diepe geplooide groeven; gecompacteerde rimpels.

Vragen: heb je een shock meegemaakt?  Ben je dwars en nukkig?  Zit je vast in structuren, b.v. op school of op werk?  Heb je problemen met het maken van contacten?

Opmerking: na een shock of trauma, wanneer het leven weer in beweging moet komen.

Er zijn in de afgelopen eeuw door de steeds betere technieken 15 nieuwe celzouten ontdekt.

De Kalium arsenicosum tot Kalium bichromicum zijn aanvullende mineralen, die Schüssler wegens de destijds nog niet zo ver ontwikkelde analysemethodes, niet kon ontleden.


Kalium arsenicosum

Karakter: een versterkingsmiddel bij zwaktetoestanden en vermagering.  Belangrijk middel voor de vrouw bij de menopauze voor stabiliteit en innerlijke zekerheid.  Een tekort kan aanleiding zijn voor onrust.  Kenmerkend is een dorstgevoel, moeheid.  De klachten treden periodiek op.  Informatie uit nieuw onderzoek: Belangrijk voor de grens tussen jou en de ander.  Wanneer je te open bent en alles laat binnenkomen.  Bij kwetsbaarheid, je inhouden en jezelf niet laten zien uit angst voor confrontatie.  Voor diepe oude pijn die moeilijk verwerkt kan worden.  Problemen met het laten zien van de kern van jezelf door de belangrijkheid van de buitenwereld.  Wanneer je te open staat of juist te gesloten bent ten opzichte van de buitenwereld (de ander).  Het loslaten van opgesloten, vaak oud, onbekend verdriet dat is ontstaan door aanpassing aan de ander.  Wanneer je een dikke laag (buffer) naar de buitenkant neerzet en geen beïnvloeding van buitenaf mogelijk is.  Voor het loslaten van het denken, oude angsten en oude patronen die zijn gaan vastzitten in de structuur.  Kunnen ontspannen door te zijn, door het vertrouwen in jezelf, waardoor spanning uit de omgeving losgelaten kan worden.

Vragen: Ben je onstabiel tijdens de overgang?  Heb je een diepe innerlijke onzekerheid?  Heb je vaak jeuk?


Kalium bromatum

Karakter: Innerlijke onrust.  Niets kunnen laten liggen, maar alles vandaag nog moeten afmaken.  Manische depressiviteit.  Voor mensen die innerlijk onrustig zijn, maar aan de buitenkant moe en futloos overkomen of die rusteloos en nerveus zijn.  Bij kinderen: angstig, schrikachtig, nerveus en vaak met een onrustige slaap.  Vooral bij te veel geestelijke inspanning, moet dit celzout aanvullend erbij worden genomen.

Informatie uit nieuw onderzoek: De Kalium bromatum helpt je met het doorbreken van vaste en gangbare patronen, ze maakt het hoofd helder, is aardend en beschermend.  Ze geeft rust en openheid van het hart, waarbij je jezelf toestaat om de agressie en kwaadheid los te laten die is veroorzaakt door anderen en door wat je allemaal moet van jezelf.  Door een gevoel van veiligheid en het gevoel dat je zelf je leven bepaalt je onrust kunnen loslaten.  Het niet kunnen uiten van diepe pijnlijke emoties, die door anderen zijn aangedaan.  Ze geeft je vertrouwen en zorgt dat je je niet te druk maakt om oude emoties, ze helpt je je gedachten los te laten en laat je doorgaan met je leven.  (Niet) Open staan voor het leven en je (niet) veilig kunnen voelen op een universeel niveau.

Gezichtskenmerken: Uitpuilende oogballen.

Vragen: Ben je vaak innerlijk onrustig?  Stel je alles uit tot morgen wat je vandaag kunt doen?

Opmerking: het gebruik van keukenzout verminderen, omdat het de opname van kalium bromatum remt.  Samen met Kalium jodatum gebruiken.


Kalium jodatum

Karakter: geeft bescherming en maakt rustig, verbetert de afweerkrachten van het lichaam.  Bij de neiging tot huilerigheid, bijna depressieve stemmingen, “jammeren en klagen”, licht prikkelbaar en onrustig zijn.  Oude emotionele wonden, die in het verleden zijn opgelopen, maar die nog steeds niet verwerkt zijn.  Rust en warmte niet kunnen verdragen.  De ferrum phosphoricum, de kalium bromatum, de manganum sulfuricum, de zincum chloratum, de lithium chloratum en selenium kunnen samen met de kalium jodatum een goede bescherming geven.

Gezichtskenmerken: halve wenkbrauwen; opgezet gebied bij de hals bij de schildklier.

Vragen: Heb je problemen met de verwerking van oud trauma?  Zijn je grenzen te strak of te open?  Kun je genoeg ruimte voor jezelf innemen?


Lithium chloratum

Karakter: Zware belasting van de zenuwen.  Eenzaamheid, onzeker en verdrietig, omdat de eigen kracht niet naar buiten gebracht kan worden.

Opmerking: een tekort gaat vaak samen met een hoog kuchje als gevolg van de onderdrukking van onrust, wanneer je nerveus bent. (bij de kalium jodatum (nr. 15) is dit het schrapen van de keel).  Bij tekort ontstaat melancholie en vermagering, totale uitputting.

Vragen: Heb je manisch-depressieve stemmingen?


Manganum sulfuricum

Karakter: zenuwzwakte, slecht geheugen en is goed voor het concentratievermogen, vooral wanneer je overwerkt bent.  Vermoeid, uitgeput, met behoefte aan geestelijke rust. Energie tekort.  Bij verstoringen van de persoonlijkheid (manisch depressief).  Stabiliseert het immuunsysteem.  Wordt vaak samen, in de halve dosis, met ferrum phosphoricum (nr. 3) gegeven.

Informatie uit nieuw onderzoek: Het ontbreken van mangaan bij vrouwtjes van ongeacht welke diersoort en bij vrouwen, leidt er vaak toe dat de vrouw(tjes) de baby zal verstoten.  Bovendien houd je niet meer van je kind als het eenmaal is geboren.  Ondanks dat je je door deze gevoelens bijzonder schuldig kunt voelen, zul je het kind niet willen verzorgen en vasthouden en misschien zelfs helemaal niets met het kind te maken willen hebben.  Misschien wil je helemaal met rust gelaten worden.  Onverklaarbare huilbuien zijn niet uitgesloten.  Je kunt bovendien bijzonder prikkelbaar zijn en om het minste of geringste ruzie maken.  Wanneer je niet meer aankunt wat er op je afkomt geeft de Manganum sulfuricum openheid en verfijning en geeft diepere en fijnere inzichten in het wezen van de ander.  Open staan voor dat wat je anders aan de kant duwt, omdat je denkt dat je het niet aankunt.  Geeft ruimte aan de gevoelens in je hart en zorgt dat je op een meer verfijnde manier naar de contacten uit je omgeving kunt kijken.  Nieuwe verbindingen kunnen aangaan.  Grof en agressief naar de ander zijn door het missen van de verfijning.  Niet kunnen zijn, wie je hebt willen zijn, vooral wanneer je het gevoel hebt, dat je het niet aankunt.  Zwaarmoedig en verdrietig en je meer richten naar binnen door het missen van de mentale sterkte, om dat wat er op je af komt ook aan te kunnen.  De Manganum sulfuricum zorgt dat je beter bij jezelf blijft.  Ze geeft je rust en geeft je bovendien het gevoel dat je de kracht hebt, dat je het aan kunt, waardoor je oude pijnen beter kunt loslaten.  De Manganum sulfuricum geeft je de kracht om verder te kijken als de oude patronen, zet je in je mentale kracht en geeft helderheid.  Maakt je minder afhankelijk van anderen.

Gezichtskenmerken: waaiervormige, bruin oker tot bruinzwarte verkleuring van de huid, vanuit de buitenste ooghoek naar de slaap.


Calcium sulfuratum

Karakter: helpt bij een chronisch zenuwachtig gevoel, bijv. door ondervoeding of door ’s nachts te werken.  Uitputting, gewichtsverlies, ondanks geeuwhonger.  Het is het belangrijkste middel voor het opruimen van zware metalen.  Gebrek aan weerstand.  In de hepaxen, het middel voor de reiniging van het lichaam, is de calcium sulfuratum een belangrijk mineraal.  Er is vaak een overmatig dorstgevoel en moeheid.

Gezichtskenmerken: Verdikking boven de ogen in de binnenhoeken, zowel links als rechts.


Cuprum arsenicosum

Karakter: slapeloosheid door grote opwinding of angst, wanneer je altijd op je tenen moet lopen.  Overgevoeligheid, slapte. Stabiliseert het immuunsysteem.

Informatie uit nieuw onderzoek: Koper is een uitstekend geleidend materiaal.  Door de betere geleiding, ontstaat een betere samenwerking tussen het mannelijke, – de ratio, het denken, de buitenwereld – en het vrouwelijke, – de gevoelswereld, het intuïtieve, de rust, de binnenwereld -.  Door deze integratie ontstaat er stroming en uitwisseling in beide gebieden en daardoor kan een opening ontstaan naar het hogere.  Beperkingen uit het verleden, zoals het niet kunnen ontvangen van liefde of het niet kunnen geven van liefde aan de ander, kunnen door deze integratie losgelaten worden.  Begrip en compassie in de relatie.  Samenwerking en het gevoel hebben er bij te horen op aarde.  Integratie van de binnen- en buitenwereld, de kosmos en aarde, waardoor beperkingen uit het verleden kunnen worden opgelost.  Het missen van ondersteuning in het verleden, geen basis of richting hebben.  Wanneer je in het verleden verstoord of uit balans geraakt bent en dit niet hebt kunnen integreren.  Geen interesse en het gevoel hebben er niet bij te horen.  Niet in het hier en nu en op aarde aanwezig willen zijn, je niet verbonden voelen.  Geen liefde kunnen ontvangen van de ander.

Gezichtskenmerken: Een v-vormige lichte kleur in de binnenhoek bij het ooglid.


Kalium-aluminium sulfuricum

Karakter: verbetert leerstoringen, bij een traag reactievermogen.  Helpt met het ophouden van de urine gedurende de nacht. Bij overbelasting van aluminium.  Bij zeer zware belasting van schadelijke stoffen kan ook nog de kalium sulfuricum, de natrium sulfuricum en de selenium erbij worden gegeven.

Gezichtskenmerken: Een vergrote opzwelling aan de onderkant van het ooglid.

Vragen: Ben je vergeetachtig?  Heb je problemen gehad door inentingen?


Zincum chloratum

Karakter: zink is belangrijk voor het immuunsysteem, zink is een belangrijk zout om geestelijk in evenwicht te blijven, bij een tekort kunnen allerlei psychische problemen optreden. o.a.: chronische vermoeidheid, uitputting, nachtelijke onrust, goed voor het concentratievermogen, goed voor het geheugen, bij stemmingswisselingen, overgevoeligheid voor geluiden.  Witte puntjes op de nagels.

Informatie uit nieuw onderzoek: Laten zien wie je werkelijk bent, zonder verstoringen van buitenaf.  Laat het licht – de ziel, het vrouwelijke – binnenkomen.  Openstaan en ontvangen van vrouwelijk kracht en creativiteit, voorbij verstorende emoties en beperkende gedachten.  Je vrouwelijke kwaliteiten tot uitdrukking brengen, de integratie van het vrouwelijke deel van jezelf.  Je kunnen ontspannen en je denken los kunnen laten.  Aankunnen wat er op je af komt, door de kracht van het intuïtieve.  Versterkt en geeft ruimte voor de creativiteit van de ziel.  Daadkracht vanuit rust, geeft verruiming van het bewustzijn, doordat je niet alleen vanuit het mannelijke handelt, maar ook het vrouwelijke er bij kunt gaan gebruiken.  Geeft goede grenzen naar de omgeving, zonder te strijden.

Teveel in het mannelijke, het denken blijven vastzitten.  Niet de kracht van het vrouwelijke en de ziel kunnen integreren en gebruiken, alles vanuit het denken moeten doen.  Niet los kunnen laten, maar blijven controleren.  Niet luisteren naar de creativiteit van de ziel en de fijnere intuïtieve krachten van de ziel niet kunnen vertrouwen.

Gezichtskenmerken: witte vlekken – tanden, nagels; witte rand om de lippen; haaruitval.

Vragen: Heb je weinig vrouwelijke energie?


Calcium carbonicum

Karakter: waar een wil is, is een weg, wanneer je werkelijk je best doet kun je je doel bereiken zijn vaak de thema’s die je als kind werden verteld.  Later blijf je vanuit dit mentale gedachtebeeld handelen en worden de emotionele aspecten vergeten, waarmee je ook de grenzen van het lichaam blijft verleggen en niet luistert naar wat het lichaam aangeeft.  Steeds maar verder en de grens verleggen.  Uitputting, overbelasting.  Bij voortdurende opzettelijke overbelasting.  Dit middel werkt zeer langzaam, maar gestaag.

Gezichtskenmerken: overhangende oogleden; vroegtijdige veroudering.

Vragen: Ga je altijd maar door?  Verleg je iedere keer je grenzen?  Heb je oude patronen van moeten en niet aanstellen?


Natrium bicarbonicum

Karakter: voor mensen die zich afsluiten, die zich uit frustratie of angst terugtrekken, op een bescheiden en beschaafde manier.  Bij afkeer van gezelschap, overgevoeligheid voor sfeer, zich niet erkend voelen.  Voorkomt zwakte als gevolg van vochtige warmte in de zomer.

Vragen: Zijn er problemen met zuren?


Arsenum jodatum (24)

Karakter: niet meer goed kunnen denken.  Dufheid en verlies van de aandacht na bijv. te veel studeren.  Klachten die met onze tegenwoordige welvaart en met het milieu te maken hebben. Een algemeen middel om te versterken.

Bij chronische vermoeidheid.  Een belangrijk middel om te gebruiken bij irritaties, samen met ferrum phosphoricum (10 st.), kalium chloratum (10 st.), natrium chloratum (20-30 st.), natrium sulfuricum (7 st.), arsenum jodatum (5 st.), eventueel met calcium phosphoricum (10 st) en kalium sulfuricum (7 st.).


Aurum chloratum natronatum

Karakter: psychische problemen.  Bij angsttoestanden, bij prikkelbare of melancholische stemmingen, depressieve stemmingen en stemmingswisselingen.  Bij slaapritme problemen. Slaapwandelen.  Vaak wakker worden, niet kunnen inslapen, ’s morgens niet wakker kunnen worden, vooral ook oudere mensen.


Selenium

Karakter: bij depressies en de ontlasting van zware metalen, zenuwen, zwakte.  Voor de afbouw en uitscheiding van schadelijke gifstoffen en zware metalen; vergiftiging veroorzaakt door micro-organismen of radioactieve straling.

Gezichtskenmerken: Kuiltjes in de binnen ooghoeken.

Vragen: Heb je een belasting van zware metalen?  Heb je veel vullingen?  Heb je implantaten?


Kalium bichromicum

Karakter: vooral sporters hebben een grote behoefte aan kalium bichromicum omdat ze 2x zoveel chroom verbruiken als niet-sporters.  Bij type 1, samen met kalium sulfuricum gebruiken.  Bij type 2, samen met natrium sulfuricum gebruiken.

Gezichtskenmerken: rijtjes van kleine verdikkingen rondom het oog.

Nieuwsbrief Natural Health Care

Nieuwsbrief met waardevolle informatie over gezondheid, welzijn, workshops, enz.