Homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze. De grondlegger ervan is Samuel Hahnemann. Hij was arts en scheikundige. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontdekte hij een belangrijke natuurwet: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat diezelfde verschijnselen te genezen. Dit is het basisprincipe van de homeopathie geworden.

 

Driekwart van de Belgen/ Nederlanders staat positief tegenover homeopathie. En terecht. Het is een milde en effectieve manier om iemand te behandelen voor allerlei ziekten en kwalen. Het doel van homeopathie is het herstellen van het natuurlijke evenwicht, zowel op lichamelijk gebied als psychisch. Als dit evenwicht verstoord raakt, kunnen er ziekten ontstaan.

 

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt uit natuurlijke producten. Denkt u vooral aan substanties van planten, dieren en mineralen. Deze stoffen zetten het lichaam aan zichzelf te genezen.

 

Werking

Homeopathische middelen werken volgens het gelijksoortigheidsprincipe of similia-principe: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat dezelfde homeopathie verschijnselen te genezen. Gebleken is dat op die manier het lichaam geholpen wordt het oorspronkelijk evenwicht te herstellen. Eigenlijk geneest het lichaam zichzelf!

Een homeopathisch geneesmiddel bestrijdt dus niet de symptomen van een ziekte maar geeft het lichaam ‘een zetje in de rug’ om zichzelf en van binnen uit te genezen.

 

Bijna alle, ook gewone, geneesmiddelen zijn oorspronkelijk afkomstig van planten. Bij reguliere medicijnen haalt de fabrikant de meest werkzame stoffen uit die planten of maakt ze chemisch na. Hierdoor werken die stoffen misschien wel sterker, maar geven ze ook vaak bijwerkingen. Proefondervindelijk bleek dat het verdunnen en schudden van de homeopathische producten de geneeskracht versterkt en de schadelijke werking juist wegneemt. Dit proces noemen wij tegenwoordig ‘potentiëren’, krachtiger maken.

 

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt uit natuurlijke producten. Denkt u vooral aan substanties van planten, dieren en mineralen. Deze stoffen zetten het lichaam aan zichzelf te genezen. Medicamenten die door een reguliere huisarts of specialist zijn voorgeschreven, kunnen, indien nodig, worden gebruikt naast de homeopathische geneesmiddelen.

Homeopathie.jpg

Kruiden

2016 002 - Oktober 2016.jpg
 
Kruiden, lekker en gezond

Kruiden en mensen horen bij elkaar
Mensen gebruiken al eeuwenlang kruiden, voor het koken, medicinaal en voor de gezondheid, in schoonmaakmiddelen, in parfums, als geurmiddel, crèmes, zalven en ga zo maar door.

Kruiden groeien overal ter wereld
Kruiden kunnen ons helpen onze levenskracht weer te versterken. Ze brengen extra vitamine, mineralen en voedingstoffen aan. Ze zijn door hun geur en kleur een welkome gast in iedere tuin.

Kruiden kunnen we gebruiken in de keuken of om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen.

Gezond eten wordt vaak geassocieerd met saai en flauw eten. Onzin! Kruiden en specerijen maken het verschil in een gezond, evenwichtig voedingspatroon. Ze zijn puur natuur, gemakkelijk in gebruik en gezond!

Van rozemarijn tot kaneel, van basilicum tot chilipoeder. Ieder kruid heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Kruiden en specerijen spelen een belangrijke rol wanneer je lekker en gezond wilt eten

Als hulp bij gezondheid gebruiken we delen van de planten die we beschouwen als “kruiden”. Inclusief bladeren, wortels, bloemen, zaden, hars, wortel schors, bast (cambium), bessen en soms de vruchtwand of andere delen van de plant.

Bij keukenkruiden maken we een onderscheid tussen kruiden die gemaakt worden van de groene delen en bladeren en specerijen die bestaan uit andere delen. Dit zijn bijvoorbeeld de zaden, bessen, schors, wortels en fruit.
Ze worden in kleine hoeveelheden gebruikt om smaak te geven aan ons voedsel.

Sommige kruiden doen enkel dienst als keukenkruid, andere zowel om meer smaak te geven als om zijn gezonde werking voor het lichaam. Iedereen kent wel groene thee die gedronken wordt als dorstlesser. Maar ook als hulp bij spijsverteringsproblemen of om meer energie te geven. Of tijm, in de vorm van tijm siroop het helpt slijm op te lossen. We kunnen het gebruiken bij verkoudheden, keelaandoeningen en vooral bij hoesten.

Gezondheid bevorderende kruiden

Veel van de gezondheid bevorderende effecten zijn al eeuwenlang bekend en beschreven in tal van documenten. Typisch voor deze planten is dat ze “genezen” in lage dosis, maar soms giftig zijn als je er veel van gebruikt.
Ook onze gewone geneesmiddelen zijn oorspronkelijk afkomstig van kruidenpreparaten, maar in de loop der jaren werden de werkzame bestanddelen chemisch nagemaakt en meer geperfectioneerd. Toch kunnen ook medicinale kruiden nevenwerkingen hebben net zoals onze moderne geneesmiddelen. Om deze veilig te kunnen gebruiken, vraag je best advies aan een Natuurgeneeskundige.