Homeopathie

Homeopathie-traumeel

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze.  De grondlegger ervan is Samuel Hahnemann.  Hij was arts en scheikundige. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontdekte hij een belangrijke natuurwet: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat diezelfde verschijnselen te genezen.  Dit is het basisprincipe van de homeopathie geworden.

Driekwart van de Belgen / Nederlanders staat positief tegenover homeopathie.  En terecht.  Het is een milde en effectieve manier om iemand te behandelen voor allerlei ziekten en kwalen.  Het doel van homeopathie is het herstellen van het natuurlijke evenwicht, zowel op lichamelijk gebied als psychisch.  Als dit evenwicht verstoord raakt, kunnen er ziekten ontstaan.

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt uit natuurlijke producten.  Denkt u vooral aan substanties van planten, dieren en mineralen.  Deze stoffen zetten het lichaam aan zichzelf te genezen.

 

Werking

Homeopathische middelen werken volgens het gelijksoortigheidsprincipe of similia-principe: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat dezelfde homeopathie verschijnselen te genezen.  Gebleken is dat op die manier het lichaam geholpen wordt het oorspronkelijk evenwicht te herstellen.  Eigenlijk geneest het lichaam zichzelf!

Een homeopathisch geneesmiddel bestrijdt dus niet de symptomen van een ziekte maar geeft het lichaam ‘een zetje in de rug’ om zichzelf en van binnen uit te genezen.

Bijna alle, ook gewone, geneesmiddelen zijn oorspronkelijk afkomstig van planten.  Bij reguliere medicijnen haalt de fabrikant de meest werkzame stoffen uit die planten of maakt ze chemisch na.  Hierdoor werken die stoffen misschien wel sterker, maar geven ze ook vaak bijwerkingen.  Proefondervindelijk bleek dat het verdunnen en schudden van de homeopathische producten de geneeskracht versterkt en de schadelijke werking juist wegneemt. Dit proces noemen wij tegenwoordig ‘potentiëren’, krachtiger maken.

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt uit natuurlijke producten.  Denkt u vooral aan substanties van planten, dieren en mineralen.  Deze stoffen zetten het lichaam aan zichzelf te genezen.  Medicamenten die door een reguliere huisarts of specialist zijn voorgeschreven, kunnen, indien nodig, worden gebruikt naast de homeopathische geneesmiddelen.