Voedingsadviezen

Uiteraard spreekt het voor zich dat de basis van gezond zijn, gezonde voeding is.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende stromingen van ‘diëten’ binnen de voeding dat je door de bomen het bos niet meer weet te vinden.

Kruiden, lekker en gezond

Kruiden en mensen horen bij elkaar

Mensen gebruiken al eeuwenlang kruiden, voor het koken, medicinaal en voor de gezondheid, in schoonmaakmiddelen, in parfums, als geurmiddel, crèmes, zalven en ga zo maar door.

Kruiden groeien overal ter wereld

Kruiden kunnen ons helpen onze levenskracht weer te versterken.  Ze brengen extra vitamine, mineralen en voedingstoffen aan.  Ze zijn door hun geur en kleur een welkome gast in iedere tuin.

Kruiden kunnen we gebruiken in de keuken of om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen.

Gezond eten wordt vaak geassocieerd met saai en flauw eten.  Onzin!  Kruiden en specerijen maken het verschil in een gezond, evenwichtig voedingspatroon.  Ze zijn puur natuur, gemakkelijk in gebruik en gezond!

Van rozemarijn tot kaneel, van basilicum tot chilipoeder.  Ieder kruid heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Kruiden en specerijen spelen een belangrijke rol wanneer je lekker en gezond wilt eten

Als hulp bij gezondheid gebruiken we delen van de planten die we beschouwen als “kruiden”.  Inclusief bladeren, wortels, bloemen, zaden, hars, wortel schors, bast (cambium), bessen en soms de vruchtwand of andere delen van de plant.

Bij keukenkruiden maken we een onderscheid tussen kruiden die gemaakt worden van de groene delen en bladeren en specerijen die bestaan uit andere delen.  Dit zijn bijvoorbeeld de zaden, bessen, schors, wortels en fruit.

Ze worden in kleine hoeveelheden gebruikt om smaak te geven aan ons voedsel.

Sommige kruiden doen enkel dienst als keukenkruid, andere zowel om meer smaak te geven als om zijn gezonde werking voor het lichaam.  Iedereen kent wel groene thee die gedronken wordt als dorstlesser.  Maar ook als hulp bij spijsverteringsproblemen of om meer energie te geven.  Of tijm, in de vorm van tijm siroop het helpt slijm op te lossen.  We kunnen het gebruiken bij verkoudheden, keelaandoeningen en vooral bij hoesten.

 

Gezondheid bevorderende kruiden

Veel van de gezondheid bevorderende effecten zijn al eeuwenlang bekend en beschreven in tal van documenten.  Typisch voor deze planten is dat ze “genezen” in lage dosis, maar soms giftig zijn als je er veel van gebruikt.

Ook onze gewone geneesmiddelen zijn oorspronkelijk afkomstig van kruidenpreparaten, maar in de loop der jaren werden de werkzame bestanddelen chemisch nagemaakt en meer geperfectioneerd.  Toch kunnen ook medicinale kruiden nevenwerkingen hebben net zoals onze moderne geneesmiddelen.  Om deze veilig te kunnen gebruiken, vraag je best advies aan een Natuurgeneeskundige

Nieuwsbrief Natural Health Care

Nieuwsbrief met waardevolle informatie over gezondheid, welzijn, workshops, enz.